logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
TruggyDriver69  
#1 Posted : Tuesday, January 9, 2024 11:00:24 AM(UTC)
TruggyDriver69

Rank: Member

Joined: 2/5/2023(UTC)
Posts: 34
Man
United States
Location: Out in the stix

Thanks: 4 times
As mentioned in the description. I make a circle and go to push the circle using the push pull tool but it only extrudes and doesn't make a hole. Never had this problem before, so now I'm stuck at this point because I can no longer make holes other than from a circle in the 2d drawing. At this point the software is completely useless if I can't make holes where needed. Mac OS Sonoma 14.2.1 Viacad 14.1 build 1641.
MaiFy  
#2 Posted : Tuesday, January 9, 2024 8:38:36 PM(UTC)
MaiFy

Rank: Senior Member

Joined: 10/3/2014(UTC)
Posts: 133
Australia

Thanks: 40 times
Was thanked: 41 time(s) in 28 post(s)
Hi Truggy
I'm a windows user so cant help you there.
Not sure if this helps. As a workaround until it gets sorted.
Perhaps extrude a cylinder.
Align it with the circle on the solid and use the subtract tool to create the hole you want.
Not ideal but keeps you moving.
24c  
#3 Posted : Wednesday, January 10, 2024 1:21:01 AM(UTC)
24c

Rank: Senior Member

Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 252
United Kingdom

Thanks: 34 times
Was thanked: 39 time(s) in 31 post(s)
Hi Truggy,

I'm using the same OS, but I never use the Push Pull tool to make holes, just this one "CutOut Solid", which takes any closed planar group and makes a hole through a solid for a given direction ("z" in my case).

Mike

Edited by user Wednesday, January 10, 2024 1:26:16 AM(UTC)  | Reason: Clarity

24c attached the following image(s):
solid-object.png (127kb) downloaded 1 time(s).
CutOut-Solid.png (151kb) downloaded 1 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
macOS 14.3.1 (Sonoma) - MacBook M1 Max 64GB 2TB SSD & external display - SharkCAD Pro v14.1.0 build 1652
Theo5715  
#4 Posted : Thursday, January 11, 2024 10:50:36 AM(UTC)
Theo5715

Rank: Guest

Joined: 1/28/2023(UTC)
Posts: 3
Man
Netherlands
Location: Lierop

Was thanked: 6 time(s) in 2 post(s)
Hi Truggy,

I'm using Sharkcad v14.0 build (1625)
PowerPacked
Windows

Sometimes I had the same problem
After using: Tools-Snap-Face on to draw the circle to push-pull it works great for me.
But the answer from 24c also does the job...

Good luck, Theo

Edited by user Thursday, January 11, 2024 10:54:14 AM(UTC)  | Reason: Not specified

If things don't go the way you would find a way it could.
rockyroad_us  
#5 Posted : Friday, January 12, 2024 10:45:06 AM(UTC)
rockyroad_us

Rank: Senior Member

Joined: 9/12/2009(UTC)
Posts: 600
Man
United States
Location: In my place

Was thanked: 52 time(s) in 46 post(s)
You will have to draw the circle on the surface, dead on. After, you select the circle and then use the push-pull and it should do the negative instead of extruding. That's how I know it.
FX 7-FXPro14-1650
MacPro 11.7.4
2x2.8GHz Quad Xeon 32GB
NVIDIA 4 K5000 4GB
Work
damhave  
#6 Posted : Friday, January 12, 2024 1:45:10 PM(UTC)
damhave

Rank: Guest

Joined: 9/14/2020(UTC)
Posts: 54
Man
Denmark

Thanks: 119 times
Was thanked: 32 time(s) in 20 post(s)
It seems to work for me (tested on Mac OS Sonoma 14.2.1 SharkCad 14.1. OBS with buiild 1645. But sometimes I have to select both the face and the circle with the select tool before it will extrude. Extrude works in both directions - no problem with holes.
kind regards
Danny
BR
Danny

Windows 10 Pro,
SharkCAD v14 Pro (1653),
XPS 15,9980HK
Sonoma 14.3,
SharkCAD v14 Pro (1653),
MacBook Pro 14 2023,M3
TruggyDriver69  
#7 Posted : Sunday, January 14, 2024 6:43:33 AM(UTC)
TruggyDriver69

Rank: Member

Joined: 2/5/2023(UTC)
Posts: 34
Man
United States
Location: Out in the stix

Thanks: 4 times
I ended up closing the program and reopening it and it works now, but unfortunately I'm having a more severe problem now w/ my models will just disappear without a trace when zooming out. I'm not zooming out so far that I can't see the model but the second I start to zoom out the model just dissapears. This has happened twice now.
Users browsing this topic
Guest (2)
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.